Advertentie

Groenland viert ruimere autonomie

Met volksfeesten hebben de bewoners van Groenland zondag de uitbreiding van hun autonomie ten opzichte van de vroegere koloniale macht Denemarken gevierd. In de hoofdstad Nuuk nam ook de Deense koningin Margrethe II, die populair is op het eiland, aan de festiviteiten voor de inwerkingtreding van een nieuw zelfbestuur deel. Dat zelfbestuur legt de status van de 56.000 Groenlanders als volk en hun recht op volledige zelfstandigheid vast, alsook het Groenlands als officiële taal.

De regering in Nuuk had sinds 1979 al gedeeltelijke autonomie. Voortaan kan Kopenhagen in principe enkel nog over het veiligheids-, buitenlands en monetair beleid van Groenland beslissen. Denemarken ziet af van aanspraken op de reusachtige en tot dusver onontgonnen bodemrijkdommen van het arctische eiland. Als de grondstoffen in de toekomst geld in de Groenlandse staatskas brengen, wordt de bijdrage van Denemarken aan de kas kleiner.

Met een bijdrage van 3,2 miljard kronen (430 miljoen euro) per jaar dekt Kopenhagen tot nu toe bijna de helft van de Groenlandse staatsuitgaven. De bewoners hebben met grote sociale problemen als hoge zelfmoordcijfers, geweld binnen het gezin en alcoholverslaving te kampen. De belangrijkste economische sector is de visserij. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud