Groot-Brittannië sluit ambassade in Mali "tijdelijk"

Het Verenigd Koninkrijk heeft beslist zijn ambassade in Mali "tijdelijk" te sluiten en zijn diplomatiek personeel "terug te halen" uit Bamako vanwege de onstabiele situatie in het land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué.

Het gaat om de eerste westerse diplomatieke vertegenwoordiging die haar ambassade in Mali sluit sinds het begin van de crisis in het West-Afrikaanse land.

Londen raadde de Britten op 4 april al aan het land "zo snel mogelijk" te verlaten.

Intussen maakte de Afrikaanse Unie ook bekend dat ze "de zogenaamde onafhankelijkheidsverklaring van Noord-Mali" volledig verwerpt.

De voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie, Jean Ping, voegde er in een communiqué aan toe dat hij "de aankondiging, die geen enkele waarde heeft, krachtig veroordeelt". Ook roept Ping "de hele internationale gemeenschap op dat principiële standpunt van Afrika te steunen".

De militaire junta onder leiding van kapitein Amadou Sanogo wierp op 22 maart president Amadou Toumani Touré omver. Ze verwijt de president dat hij er niet in geslaagd is op te treden tegen de Toeareg-rebellen en islamistische groeperingen in het noorden van het land. (MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud