Grote Afghaanse drugsbaas jarenlang CIA-informant

Een van de grootste drugsbazen van Afghanistan was jarenlang informant van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat schrijft de krant The New York Times zondag onder aanhaling van regeringsfunctionarissen.

Drugsbaas Hajii Juma Khan verstrekte de CIA en de antidrugsdienst DEA jarenlang informatie over de Taliban en over corruptie en drugshandel in Afghanistan. Daarvoor heeft hij volgens de krant veel geld opgestreken.

Khan werd in 2006 overgevlogen naar de VS voor geheime vergaderingen met agenten van de CIA en de DEA. Toen reeds hadden de autoriteiten volgens The New York Times aanwijzingen dat hun informant zijn positie in het drugsmilieu danig aan het uitbouwen was. Bovendien waren er ook aanwijzingen dat hij geld zou gegeven hebben aan de Taliban en dat hij politici in de regering van president Hamid Karzai had omgekocht.

Het was echter pas bij een tweede bezoek aan de VS, twee jaar later, dat Khan werd gearresteerd en opgesloten. De inlichtingendiensten waren immers tot de slotsom gekomen dat Khan nooit explosieve informatie had aangeleverd en bovendien hadden de VS intussen besloten om de strijd tegen de drugshandel in Afghanistan op te trekken. Momenteel wacht Khan in een Amerikaanse cel op de start van een drugsproces in New York.

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud