Haïtiaanse bootvluchtelingen onderschept door kustwacht in Caraïben

De kustwacht van de Turks- en Caicoseilanden hebben een bootje onderschept met meer dan honderd Haïtiaanse bootvluchtelingen. Dat gebeurde voor de kust van de eilandengroep, die zich op 160 kilometer ten noorden van Haïti bevindt, zei de lokale politie zaterdag.

Het was de eerste keer sinds de aardbeving van 12 januari dat de kustwacht Haïtiaanse bootvluchtelingen in volle zee onderschepte. Er zaten 126 passagiers aan boord, onder wie kinderen van minder dan 8 jaar.

"De hoeveelheid personen (aan boord) toont de omvang aan van het probleem waar we voortaan mee zouden kunnen geconfronteerd worden", zei Neil Hall, hoofd van de kustwacht. Gevreesd wordt, vooral door de Verenigde Staten, dat veel Haïtianen zullen proberen om hun land te ontvluchten na de aardbeving.

Sommige passagiers werden naar de enige gevangenis van het land gebracht, waar maar 25 gevangenen kunnen opgesloten worden. De rest bevindt zich in een sportcomplex, zei de adjunct-chef van de lokale politie, Dave Ryder. Dokters van het Rode Kruis kwamen ter plaatse om sommige passagiers te verzorgen die uitdrogingsverschijnselen vertonen.

Ieder jaar proberen honderden Haïtianen illegaal de duizend kilometer te overbruggen die hun land scheidt van de Verenigde Staten. Dat gebeurt in overbeladen bootjes.

(VKB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud