Advertentie

Hamas aanvaardt Egyptisch plan met wijzigingen

De islamitische beweging Hamas, die de Gaza-strook controleert, heeft dinsdag aangekondigd dat zij een door Egypte uitgewerkt plan aanvaardt met het oog op een inter-Palestijnse verzoening. Hamas wil wel dat er nog wijzigingen worden aangebracht.

"We zullen het ontwerpakkoord aanvaarden, maar we moeten wel waarborgen krijgen dat de afgesproken zaken toegepast worden. Hamas wil dat de Egyptische inspanningen tot verzoening slagen", verklaarde Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoem.

Hij reageerde daarmee op een plan dat uitgewerkt is door Egypte voor een inter-Palestijnse verzoening, in het bijzonder tussen Hamas en Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoed Abbas die in juni 2007 door Hamas met geweld uit de Gazastrook verdreven werd. "De directie van Hamas heeft het ontwerpakkoord bestudeerd. Het bevat positieve elementen, maar bepaalde punten moeten aangepast worden en andere hebben verduidelijking nodig", aldus Barhoem.

Het Egyptische document moet dienen als basis voor een inter-Palestijnse verzoeningsdialoog die op 9 november in Caïro plaatsvindt. In de tekst is onder meer sprake van een Palestijnse regering van "nationale consensus", het gelijktijdig plaatsvinden van nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen op een afgesproken datum en de herziening van de Palestijnse veiligheidsdiensten. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud