Hamas-premier Haniyeh naar top Niet-Gebonden Landen in Teheran

Ismail Haniyeh, de eerste minister van de door Hamas gecontroleerde Gazastrook, trekt eind deze maand naar de top van de Niet-Gebonden Landen in Teheran. Dat heeft een woordvoerder van Hamas gezegd.

Haniyeh werd uitgenodigd door de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad. Vorige maand liet Mahmoed Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, al weten dat hij naar Teheran zou afreizen.

De Organisatie van Niet-Gebonden Landen ontstond begin jaren 1960 en verzamelde oorspronkelijk de landen die zich noch aan de kant van het Westen, noch aan de zijde van de Sovjet-Unie wilden scharen tijdens de Koude Oorlog. Momenteel zit Egypte de organisatie voor, maar de top op 30 en 31 augustus vindt plaats in Teheran.

Het is evenwel niet duidelijk wanneer Haniyeh precies naar Iran afreist en of hij daar Abbas zal ontmoeten. Voor Abbas wordt het sowieso zijn eerste bezoek aan Teheran. Hij heeft Iran er al vaker van beschuldigd de verzoening tussen Fatah en Hamas te bemoeilijken.

Op de top zal ongetwijfeld Israël centraal staan. De spanningen tussen Israël en Iran liepen de voorbije weken op na mediaberichten dat het Israëlische leger een aanval zou plannen op de nucleaire installaties van Iran. (DTM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud