Hamasleider zoekt steun in Turkije

Hamasleider Ismail Haniyeh zoekt in Turkije politieke en humanitaire steun. Met de poging de Israëlische zeeblokkade te doorbreken, heeft Turkije de harten van de mensen in de Gazastrook gewonnen, zei Haniyeh maandag voor het Gaza-hulpschip "Mavi Marmara" in Istanboel.

Het schip van de Turks-islamitische hulporganisatie IHH werd in 2010 door Israëlische soldaten tijdens een bloedige operatie bestormd. Daarbij werden negen Turkse activisten gedood.

Haniyeh had zondag een ontmoeting met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Deze riep de concurrerende Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah op hun verzoening te versnellen. Voor de Palestijnen moet er democratie zijn onder een gemeenschappelijke koepel, zo citeerden de Turkse media Erdogan.

De Palestijnse politicus, die van 2006 tot 2007 premier was, bezoekt momenteel Turkije en verschillende Arabische landen. Het is de eerste keer sinds de machtsovername van Hamas in de Gazastrook in juni 2007, dat Haniyeh het Palestijns gebied heeft verlaten. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud