"Het bier niet overbelasten! " - Verontwaardigde petitie voor Hollande

Franse personaliteiten hebben een petitie onderschreven, die vandaag aan de Franse president François Hollande werd overhandigd uit protest tegen de verhoging van de belasting op bier. Die belastingverhoging kadert in de begroting 2013 van Frankrijk dat zijn tekort naar 3 procent van het Bruto Binnenlands Product wil krijgen.

"We vragen ons terecht af of we binnenkort de bitterheid van de laatste slok bier zullen kennen", schrijven de ondertekenaars verwijzend naar de titel van een vermaard werk van de Franse schrijver Philippe Delerm "Première gorgée de bière et autres plaisirs minuscules".

"Ze willen een simpel en onschuldig pleziertje vergallen enkel en alleen maar om twee sectoren in crisis helemaal kapot te maken", stelden de indieners, onder hen een schrijver (Yann Quéffelec, prix Goncourt 1985), een beste sommelier ter wereld (Serge Dubs), een bekende komiek (Michel Leeb) en een zestigjarige zanger (Herbert Léonard).

Vertegenwoordigers van lobby's zoals de voorzitter van de jonge landbouwers François Thabouis ondertekenden ook, terwijl de Franse Brouwersfederatie de "absoluut dramatische" maatregel hekelde.

De nationale assemblee had op 25 oktober gestemd om de belasting op bier met 160 procent te verhogen, wat neerkomt op 5 cent meer voor een glas van 25 cl, wat vooral kleinere brouwerijen zal treffen. De tekst komt half november voor de Senaat. (BELGA ARCHIVES)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud