Hillary Clinton brengt verrassingsbezoek aan Bagdad

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, is zaterdagochtend in Bagdad gearriveerd voor een verrassingsbezoek. Irak wordt de laatste dagen getroffen door een golf van geweld, de zwaarste dit jaar. Binnen negen weken gaan de Amerikaanse strijdkrachten zich normaliter terugtrekken uit de Iraakse steden.

"Wij zijn op de hoogte van de dodelijke zelfmoordaanslagen die (donderdag en vrijdag) hebben plaatsgevonden. Ik zou graag de de evaluatie horen (van generaal Ray Odierno) wat dit betekent en wat we eraan kunnen doen om ze te vermijden", verklaarde Clinton bij haar aankomst.

De voorbije dagen kwamen bij zelfmoordaanslagen minstens 140 mensen om het leven. De maand april was in Irak al de meest gewelddadige van 2009, met 250 doden en bijna 700 gewonden.

Het is de eerste keer sinds haar aanstelling als minister van Buitenlandse Zaken dat Clinton een bezoek brengt aan het land. Ze landde omstreeks 8.30 uur plaatselijke tijd op de luchthaven van Bagdad. Binnen negen weken zouden de Amerikaanse strijdkrachten de steden in Irak verlaten; de volledige terugtrekking uit het land is voorzien voor eind 2011. (VDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud