Honderdduizenden op de vlucht voor de branden in Californië

De branden in het zuiden van Californië hebben zich dinsdag dramatisch uitgebreid en de Golden State tot zijn grootste evacuatieplan uit zijn geschiedenis gedwongen. Meer dan 300.000 mensen waren op de vlucht voor de vlammenzee, die zich van het binnenland steeds verder naar de grootsteden aan de kust verplaatst.

Op de militaire basis Camp Pendleton ten noorden van San Diego bereidden zich rond de 60.000 mariniers en hun gezinnen voor op een mogelijke evacuatie. Zeshonderd "marines" werden ter ondersteuning van de brandweer naar de brandende gebieden gestuurd. De stad Ramona in het oosten van San Diego met 36.000 inwoners werd volgens televisieberichten reeds volledig ontruimd. Na gouverneur Arnold Schwarzenegger riep ook de Amerikaanse president George W. Bush voor Californië de noodtoestand uit. Daarmee kan federale hulp uit Washington vrijgemaakt worden. In totaal woeden vanaf de Mexicaanse grens tot Santa Barbara ten noorden van Los Angeles veertien enorme branden, die van de zogenaamde Santa-Ana-föhns met stormkracht verder worden aangewakkerd.

Minstens een persoon, vermoedelijk een illegale immigrant uit Mexico, kwam sinds het weekeinde in de vlammen om het leven, minstens 40 mensen liepen verwondingen op.

In totaal zijn 20 miljoen mensen door de branden getroffen. (HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud