Hongarije wil snel onderhandelen met Europa en IMF

De Hongaarse regering wil "zo snel mogelijk" een akkoord met het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie over een kredietlijn. Die oproep heeft minister Tamas Fellegi donderdag gelanceerd. Europa blijft echter garanties over de onafhankelijkheid van de nationale bank eisen.

Fellegi zei op een persconferentie dat de regering zich bewust is van de ernst van de financiële situatie van Hongarije. De nationale munt, de forint, bereikte woensdag een historisch dieptepunt van 320,27 forint voor één euro en was er donderdag nauwelijks beter aan toe met 319,92 forint voor één euro. Bovendien moest Hongarije donderdag bijna 10 procent rente betalen op staatspapier op één jaar.

Volgens Fellegi wil de regering "zonder voorafgaande voorwaarden" de onderhandelingen aanvatten. De Hongaren zijn wel bereid "op alle bekommernissen en bezwaren van het IMF te reageren en, indien gepast, aanpassingen te doen indien ze in overeenstemming zijn met het landsbelang".

De Europeanen en het IMF braken vorige maand een missie naar Hongarije af omwille van ongerustheid over de onafhankelijkheid van de centrale bank. De Europese Commissie hamerde er de voorbije dagen op dat ze eerst garanties wil zien.

De Commissie onderzoekt de wettelijkheid van een aantal grondwettelijke hervormingen die het Hongaarse parlement goedkeurde. Die ondermijnen volgens tegenstanders niet enkel de onafhankelijkheid van de centrale bank, maar ook van gerecht, media en privacybewakers.

Volgende week woensdag bespreken de eurocommissarissen een eerste analyse van het lopende onderzoek. Diezelfde dag praat een Hongaarse delegatie in Washington met het IMF.

Intussen groeit ook in het Europees Parlement de ongerustheid over de hervormingen in Hongarije. Na de liberalen hebben nu ook socialisten en groenen verwezen naar artikel 7 van het EU-verdrag, dat actie toestaat tegen lidstaten die de democratische beginselen schenden. Het artikel kan in theorie tot opschorting van stemrecht leiden. Vicefractieleider Hannes Swoboda van de socialisten zou alvast een opschorting van het vicevoorzitterschap van premier Viktor Orban bij de Europese Volkspartij begroeten. (JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud