Hongerstaker "Guantanamo is mij aan het vermoorden"

In een artikel dat maandag werd gepubliceerd in de New York Times vertelt een gevangene in Guantanamo over zijn hongerstaking en de pijn wanneer zijn bewakers hem te eten geven. Het artikel met de titel "Guantanamo is me aan het vermoorden" is een transcriptie van een telefonische conversatie tussen de Jemenitische gevangene Samir Samir Naji al-Hasan Moqbel en zijn advocaat. Hij zit al meer dan 11 jaar in de omstreden gevangenis op Cuba en is sinds 10 februari in hongerstaking.

"Ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ze een buis in mijn neus staken om me te voeden. Ik kan niet beschrijven hoe pijnlijk het was om op zo'n wijze gevoed te worden", vertelt de 35-jarige gevangene. De man verloor al 15 kilo.

"Twee keer per dag binden ze me vast op een stoel in mijn cel. Ik weet nooit wanneer ze komen", vertelt hij nog. "We zijn momenteel met zovelen in hongerstaking dat er niet genoeg medisch personeel is om ons te voeden", zegt Moqbel.

De Jemeniet verliet zijn land in 2000 voor Afghanistan, waar hij werk hoopte te vinden. Tijdens de Amerikaanse invasie het daaropvolgende jaar vluchtte hij naar het naburige Pakistan. Daar werd hij gearresteerd en meteen naar Guantanamo gestuurd.

Zoals vele anderen gedetineerden van de gevangenis werd hij nooit veroordeeld, maar hij kan niet bevrijd worden door een opschorting over de repatriëring van de Jemenieten uitgevaardigd door Barack Obama in 2009.

Een grote meerderheid van de gevangenen is in hongerstaking nadat korans onderzocht werden op een manier die door velen als heiligschennend werd beschouwd.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud