Hoogwaardige gelukwensen en protesten voor de jarige Aung San Suu Kyi

De vijfenzestigste verjaardag van de Birmese Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi is zaterdag niet onopgemerkt voorbij gegaan. De activiste onder huisarrest ontving van verschillende wereldleiders gelukwensen - met bijhorende steunbetuigingen en eisen tot vrijlating - terwijl onder meer aan de ambassade in Brussel betoogd werd door Amnesty International. Ook op ander plaatsen in de wereld vonden manifestaties plaats.

Suu Kyi bracht 14 van de voorbije 20 jaar onder huisarrest door. De eerste periode begon in 1989, toen het militaire regime in Myanmar (Birma) haar wilde straffen voor haar rol in de ontluikende beweging voor democratie in het land. In 1991 won ze de Nobelprijs voor de Vrede, maar intussen moet ze dus ook haar 65ste verjaardag in gevangenschap doorbrengen.

Verschillende wereldleiders grepen die verjaardag aan om opnieuw voor haar vrijlating te pleiten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deed dat zaterdag, terwijl de Amerikaanse president Barack Obama de Myanmarese overheid een dag eerder al opriep "onmiddellijk en onvoorwaardelijk" te laten gaan. Zes collega-Nobelprijslaureaten vroegen de VN-veiligheidsraad dan weer om dringend actie te ondernemen.

Daarnaast vonden in zowat alle uithoeken van de wereld manifestaties plaats. Zogenaamde flashmobs verschenen onder meer in Londen en Washington. In Brussel organiseerde Amnesty International een betoging voor de ambassade van Myanmar, waar een honderdtal manifestanten aan deel nam. (MUA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud