Hotel Normandie in Koksijde wint Open Monumentenprijs 2007

De restauratie van het hotel Normandie in Koksijde heeft de Vlaamse Monumentenprijs 2007 gewonnen. Dat maakte Vlaams minister Dirk Van Mechelen (Open Vld) zondagavond bekend naar aanleiding van het slotfeest van de Open Monumentendag 2007. Hotel Normandie, nu een restaurant, is een opvallend gebouw in "bootstijl" langs de Koninklijke Baan in Koksijde.

De Normandie dateert van 1936 en is het werk van de Oostduinkerkse architectenbroers Laurent en Willy Bruggeman, in toenmalige architectuurtijdschriften geprezen modernisten. Het gebouw stond een tijdlang leeg en raakte zwaar beschadigd. De restauratie was niet evident, want het gebouw kende een aantal structurele gebreken. Bovendien moest het als publieke toegankelijke ruimte aan een aantal eisen inzake toegankelijkheid en brandveiligheid kunnen voldoen.

De restauratie is geslaagd, meent minister van Mechelen. Hij noemt het een "schitterend voorbeeld van herbestemming. Of misschien beter hergebruik, want de oorspronkelijke functie bleef bewaard", zegt hij. "Met veel respect voor deze oorspronkelijke architectuur konden dan ook de nodige aanpassingen worden gedaan die een functioneel hedendaags gebruik toelaten." (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud