Hu Jintao roept op Olympische Spelen niet te politiseren

De Chinese president Hu Jintao heeft vrijdag, tijdens een hoogst zeldzaam onderhoud met de buitenlandse pers, opgeroepen de Olympische Spelen niet te politiseren. Dat is volgens hem niet in overeenstemming met de Olympische geest.

"Het is onvermijdelijk dat verschillende volkeren en nationaliteiten een uiteenlopende mening hebben over bepaalde onderwerpen", verklaarde Hu Jintao. Hij riep de journalisten op om zich te schikken naar de Chinese wet en objectieve reportages te maken.

"We zullen de nodige structuren en middelen voorzien zodat de geaccrediteerde journalisten naar behoren kunnen werken", sprak de president.

Donderdag verklaarde China nog dat de controle op het internet niet zal worden opgeheven tijdens de Olympische Spelen. De 5.600 aanwezige journalisten zullen in het perscentrum dus geen toegang hebben tot "dissidente" of pro-Tibetaanse websites.

China deed wel een "geste" door onder meer de sites van Amnesty International en Reporters Zonder Grenzen toegankelijk te maken. Andere sites, zoals die van de Britse omroep BBC in het Chinees, blijven geblokkeerd. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud