Advertentie
Advertentie

Huis van Afgevaardigden keurt reddingsplan huizenmarkt goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een wet goedgekeurd die de vastgoedsector moet redden. Door de wet kunnen duizenden gezinnen die het financieel moeilijk hebben, een goedkopere hypotheek krijgen.

De wet moet deze week nog naar de Senaat en dan naar president George W. Bush, om ondertekend te worden.

Het reddingsplan komt er naar aanleiding van de meest ernstige crisis op de Amerikaanse vastgoedmarkt sinds de Great Depression in 1929. De wet moet in eerste instantie mensen helpen die momenteel met hypotheken zitten die ze niet kunnen betalen. Zij krijgen de kans hun hypotheek te herfinancieren via meer betaalbare leningen met een vaste rente die door de overheid gegarandeerd worden.

Het Witte Huis was aanvankelijk gekant tegen de wet en had gedreigd met een veto, maar liet zijn verzet woensdag varen. Wel stemden nog heel wat Republikeinse afgevaardigden tegen de wet, omdat de belastingbetaler zou moeten boeten, terwijl mensen die te zware leningen zijn aangegaan, beloond zouden worden.

Toch kunnen door de nieuwe wet ook de noodlijdende hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie Mae geholpen worden. Om de Amerikaanse vastgoedmarkt in stand te houden is het cruciaal dat de twee hypotheekherverpakkers kunnen blijven bestaan. Samen staan ze in voor bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud