Hulporganisaties waarschuwen voor humanitaire ramp in Gaza

Een verbond van 38 internationale hulporganisaties waarschuwt voor een humanitaire ramp in de Gazastrook. De organisaties -waaronder Oxfam, Terre des Hommes Schweiz en Save the Children- roepen de internationale gemeenschap maandag in een gezamenlijke mededeling op, druk uit te oefenen op de conflictpartijen. De Israëlische regering moet aangemaand worden de grensovergangen naar de Gazastrook voor humanitaire hulp open te laten.

"We moeten dringend een wapenstilstand afdwingen", zei Nishant Pandey van Oxfam. Het huidige conflict riskeert de situatie van de Palestijnse burgerbevolking in Gaza na een blokkade van meer dan vijf jaar nog te verslechteren. Lokale partners en ziekenhuizen hebben gemeld dat er al een tekort is aan belangrijke medicamenten en benodigdheden. In het dichtbevolkte gebied verblijven 1,6 miljoen Palestijnen, de helft daarvan zijn kinderen.

Ook Save the Children Deutschland acht de toestand in de Gazastrook "verschrikkelijk en extreem gevaarlijk voor kinderen". De bevoorrading met voedsel en zuiver water is momenteel niet gegarandeerd, zei voorzitster Kathrin Wieland. De mensen zijn door de aanvallen al dagenlang genoodzaakt in hun woningen te blijven en moeten dagelijks met stroomonderbrekingen tot 18 uur leven. (MOHAMMED ABED)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud