Advertentie
Advertentie

Hulpplan Cyprus - "alles doen om stabiliteit te vrijwaren"

De Belgische minister van Financiën Koen Geens is zondagavond gearriveerd op het Europese crisisberaad over de redding van Cyprus. Volgens Geens moeten de eurolanden er de komende uren alles aan doen om "de stabiliteit te vrijwaren, besmetting te vermijden en het vertrouwen te herstellen".

Na een dag van Belgische begrotingsbesprekingen maakte de nieuwe minister zich zondagavond op voor nachtelijke onderhandelingen over het noodlijdende Cyprus. Die gesprekken beloven tot in de late uurtjes aan te slepen. Geens toonde niettemin vertrouwen dat er een oplossing uit de bus zal komen. "Moeilijk gaat ook", luidde het.

De vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden had normaliter om 18.00 uur van start moeten gaan, maar drie uur later is het overleg nog steeds niet begonnen. In hetzelfde gebouw onderhandelt de Cypriotische president Nicos Anastasiades intussen nog steeds met de Europese leiders en de toplui van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Cyprus balanceert op de rand van het bankroet. De internationale kredietverleners willen het euroland 10 miljard euro lenen, maar eisen in ruil ook zware Cypriotische inspanningen. De Europese Centrale Bank heeft reeds gewaarschuwd dat de geldkraan naar het eiland maandag wordt dichtgedraaid indien Cyprus niet instemt met een drastische sanering van het bankwezen.

Anastasiades staat onder enorme druk. De onderhandelingen draaien rond het lot van de twee grootste banken op het eiland, Bank of Cyprus en Popular Bank (Laiki). De kredietverleners zouden de goede onderdelen van die banken willen laten fuseren, maar Anastasiades vecht naar verluidt voor het voortbestaan van Bank of Cyprus en zou volgens Cypriotische media zondagavond zelfs al met ontslag hebben gedreigd.

(RBR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud