Hulpplan Cyprus - Euroministers komen voor het eerst bijeen

Met zo'n vier uur vertraging hebben de ministers van Financiën van de eurolanden zondagavond in Brussel het crisisberaad over een reddingsplan voor Cyprus aangevat. Intussen gaan de moeizame onderhandelingen tussen president Nicos Anastasiades en de toplui van de internationale kredietverleners gewoon voort.

De ministers schoven omstreeks 22.00 uur voor het eerst aan tafel. Ze krijgen er een update van de onderhandelingen tussen de kredietverleners en Cyprus. Die vinden plaats op het hoogste niveau: Anastasiades onderhandelt in het gebouw met de EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds en voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

Cyprus balanceert op de rand van het bankroet. De internationale kredietverleners willen het euroland 10 miljard euro lenen, maar eisen in ruil zware Cypriotische inspanningen. De Europese Centrale Bank heeft reeds gewaarschuwd dat de geldkraan naar het eiland maandag wordt dichtgedraaid indien Cyprus niet instemt met een drastische sanering van het bankwezen. Ook de Belgische minister Koen Geens zei bij zijn aankomst op het overleg dat de Griekse banksector "overgedimensioneerd" is.

Anastasiades staat onder enorme druk. De onderhandelingen draaien rond het lot van de twee grootste banken op het eiland, Bank of Cyprus en Popular Bank (Laiki). De kredietverleners zouden de goede onderdelen van die banken willen laten fuseren, maar Anastasiades vecht naar verluidt voor het voortbestaan van Bank of Cyprus en zou volgens Cypriotische media zondagavond zelfs al met ontslag hebben gedreigd.

(RBR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud