Hulpplan Cyprus - Parlement akkoord over kapitaalbeperkingen

De Cypriotische parlementsleden hebben vrijdag ingestemd met de invoering van kapitaalbeperkingen om te voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren weer openen. Dat bleek vrijdag na een stemming in het Cypriotische parlement.

Door de wet mag de Cypriotische overheid maatregelen nemen om de kapitaalstromen aan banden te leggen. Ook werd ingestemd met de oprichting van een speciaal "solidariteitsfonds" dat een basis moet worden voor de uitgifte van noodleningen.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Cyprus in aanmerking kan komen voor Europese noodsteun. Er wordt nog onderhandeld over een heffing op het spaargeld op de Cypriotische banken. Het zou gaan om een heffing op rekeningen met meer dan 100.000 euro. Daarover zou evenwel pas zaterdag gestemd worden.

De parlementsleden praten voorts over plannen om de zwakke Cypriotische bankensector te herstructureren. Daarbij wordt gemikt op de oprichting van een "bad bank" waarin slechte leningen kunnen worden ondergebracht. Eerder op de dag werd al bekend dat Cypriotische banken hun vestigingen in Griekenland verkopen aan de Griekse bank Piraeus.

De Cypriotische overheid liet vrijdag nog weten dat president Nicos Anastasiades en andere Cypriotische politieke leiders zaterdag naar Brussel gaan. De ministers van Financiën van de eurozone komen naar verluidt zondag in Brussel bijeen om over de crisis in Cyprus te praten.

Naar aanleiding van de problemen in Cyprus heeft Europa overigens ook beslist om een top met Japan te schrappen. Aanvankelijk was voorzien dat Japan en de Europese Unie volgende week onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord zouden opstarten. "De aanhoudende inspanningen om een oplossing te vinden voor de financiële situatie van Cyprus vereist onze aanwezigheid in Brussel", luidt het in een mededeling van de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, en zijn collega van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Ook een bezoek van Barroso aan Mongolië werd uitgesteld.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud