Hulpplan Cyprus - Parlement stemt ook in met herstructurering bankensector

Het Cypriotische parlement heeft vrijdag ook ingestemd met een herstructurering van de bankensector. De wet, die vrijdagavond tijdens een bijzondere zitting werd goedgekeurd, maakt deel uit van het reddingsplan dat de eilandstaat maandag moet kunnen voorleggen aan de eurozone.

De wet werd aangenomen met 26 stemmen tegen twee. Er waren ook 25 onthoudingen. De tekst maakt het onder meer mogelijk om banken die in moeilijkheden verkeren op te splitsen. De slechte rekeningen kunnen dan worden ondergebracht in een "bad bank".

Daarvoor hadden de volksvertegenwoordigers al groen licht gegeven voor de oprichting van een solidariteitsfonds en de invoering van een beperking op het kapitaalverkeer, om te voorkomen dat een bankrun ontstaat als de Cypriotische banken hun deuren weer openen.

Wellicht wordt zaterdag nog gestemd over het meest omstreden deel van het reddingsplan: een heffing op het spaargeld. De taks zou wel enkel gelden voor rekeningen met meer dan 100.000 euro. Over de hoogte van die heffing bestaat nog altijd onduidelijkheid. Afhankelijk van de bron, schommelt die tussen 15 en 25 procent.

De maatregelen maken deel uit van het "Plan B" van de Cypriotische regering, nadat het eerste voorstel dinsdag in het parlement werd afgeschoten.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud