Hulpplan Cyprus - vergadering eurogroep met twee uur uitgesteld

De bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurolanden over het reddingsplan voor Cyprus is zondagavond in Brussel met twee uur uitgesteld tot 20.00 uur. Intussen pleegt de Cypriotische president Nicos Anastasiades nog steeds overleg met de toplui van de internationale kredietverleners.

Anastasiades zit al uren samen met Europees president Herman Van Rompuy en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Ook eurocommissaris Olli Rehn, eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank en topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds zijn bij de gesprekken betrokken.

"Onderhandelingen gaan voort. We doen ons uiterste best voor Cyprus", zo tweette Anastasiades even voor 19:00 uur nog. De president staat onder zware druk. De ECB heeft immers aangekondigd de geldkraan naar de Cypriotische banken maandag dicht te draaien indien Cyprus geen geloofwaardig saneringsplan voor zijn bankwezen kan voorleggen.

Cyprus balanceert op de rand van het bankroet. De internationale kredietverleners willen het euroland 10 miljard euro toestoppen, maar eisen ook Cypriotische opofferingen. Zo zou de tweede grootste bank Laiki opgesplitst worden. De goede onderdelen zouden verhuizen naar de grootste bank, Bank of Cyprus. De ontmanteling van Laiki zorgt naar verluidt voor grote spanningen tussen Cyprus en het IMF.

Daarnaast zou een heffing van 20 procent geheven worden op spaardeposito's van meer dan 100.000 euro bij Bank of Cyprus, in ruil voor aandelen in de bank. Grote spaarders bij andere banken zouden een heffing van vier procent moeten betalen. Eerder deze week torpedeerde het Cypriotische parlement een eenmalige heffing op alle spaardeposito's, ook die van kleinere spaarders.

De heffing op spaargeld moest 5,8 miljard euro in het laatje brengen. Op Cyprus zijn de banken intussen echter al een week gesloten en gaat de situatie van kwaad naar erger. Zo suggereerde de Duitse minister Wolfgang Schaüble zondag bij aankomst dat Cyprus mogelijk meer geld moet ophoesten. Ook de Nederlandse staatssecretaris Frans Weekers liet verstaan dat de eurolanden in ieder geval niet meer dan 10 miljard euro op tafel willen leggen.

De Belgische minister Koen Geens, die deelneemt aan de federale begrotingsonderhandelingen, wordt pas tegen 20 uur op het Europese beraad verwacht.

(RBR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud