Humanitaire crisis Noord-Kivu vergelijkbaar met die in Darfoer (EU)

Noord-Kivu, de oostelijke provincie van de Democratische Republiek Congo, is weggezakt in een diepe humanitaire crisis, vergelijkbaar met die in Darfoer. Dat verklaarde Roeland Van de Geer, de speciale gezant van de Europese Unie voor de regio van de Grote Meren, maandagavond in Kinshasa.

"De humanitaire crisis in Noord-Kivu is even erg geworden als die in Darfoer", aldus Van de Geer. In Darfoer, in het westen van Soedan, woedt al sinds februari 2003 een burgeroorlog. In Noord-Kivu, waar sinds eind augustus gevechten worden geleverd tussen het regeringsleger en de opstandige soldaten van ex-generaal Laurent Nkunda, zijn sinds begin dit jaar al 350.000 mensen hun huizen ontvlucht.

"We zijn getroffen door de ernst van de humanitaire crisis in Noord-Kivu. Die moet dringend opgelost worden. We moeten de diepe oorzaken van het aanhoudende geweld aanpakken", aldus de speciale EU-gezant.

"In drie van de zes vluchtelingenkampen in Mungunga (op 15 kilometer van de provinciehoofdstad Goma) klagen de kampverantwoordelijken over verkrachtingen van vrouwen, zowel in als buiten de kampen", zegt Van de Geer. "De vluchtelingen beschuldigen de soldaten van het Congolese regeringsleger, die zich rond de kampen bevinden en er soms 's nachts binnendringen". (HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud