Humanitaire toestand in Congo opnieuw desastreus

De humanitaire toestand in het oosten van Congo is de voorbije weken sterk achteruit gegaan. Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft de afgelopen twee dagen al honderd oorlogsslachtoffers moeten verzorgen. De hulporganisatie trekt aan de alarmbel.

Sinds eind augustus laait de oorlog in de regio Noord-Kivu opnieuw hevig op. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht voor het conflict tussen de overheidstroepen en de rebellen.

De Verenigde Naties zijn aanwezig met een vredesmacht van 17.000 troepen, maar de soldaten hebben de handen vol met de bemiddeling tussen rebellen en overheid. De zorg voor de burgerbevolking wordt grotendeels aan Artsen Zonder Grenzen overgelaten.

"Enkele honderdduizenden mensen zijn sinds begin december opnieuw op de vlucht geslagen", zegt Luis Encines, de coördinator voor AZG in Congo. "Omdat de gevechten steeds verder oprukken, kunnen de vluchtelingen doorgaans niet langer dan enkele dagen op één plaats blijven".

De internationale organisatie heeft de handen vol met de verzorging van oorlogsslachtoffers en slachtoffers van seksueel geweld.

Naast het geweld wordt de bevolking ook bedreigd door de gebrekkige hygiëne. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud