Hypotheekcrisis: Northern Rock-klanten blijven aanschuiven

Voor de tweede dag op rij stonden zaterdag lange rijen wachtenden aan te schuiven aan filialen van de Britse bank Northern Rock. Vrijdag raakte bekend dat de Britse centrale bank een noodkrediet verstrekte aan Northern Rock, wat tot paniek bij de klanten leidde. Die vragen hun geld op.

Vanaf 6 uur 's ochtends stonden mensen in rijen aan te schuiven. De banken sloten twee uur later dan gewoonlijk de deuren, om de massa wachtenden te kunnen bedienen.

Vrijdag namen ongeruste klanten een miljard pond op, zowat 4 à 5 procent van het totaal aan deposito's, zo meldde de Britse pers. Het aandeel Northern Rock verloor vrijdag 31 procent.

Northern Rock, een bank die ontstond in 1850, is de derde grootste hypotheekverstrekker van Groot-Brittannië. De Britse centrale bank moest met een noodkrediet tussenkomen, omdat de bank liquiditeitsproblemen ondervond. Dat is een zeer uitzonderlijke ingreep. De laatste keer dateert van 1973.

De bank is de eerste in Groot-Brittannië die te lijden krijgt van de gevolgen van de hypotheekcrisis in de VS. Door schaarste op de kredietmarkt is het moeilijker aan geld te raken. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud