Ierland: Groenen roepen op tot verkiezingen in januari

De Ierse Groene Partij, die deel uitmaakt van de regerende coalitie, heeft maandag een oproep gelanceerd tot vervroegde verkiezingen, nu duidelijk is dat het land een beroep zal doen op internationale steun vanwege de EU en het IMF. De Groenen willen die verkiezingen in januari organiseren.

"De voorbije week was traumatiserend voor de Ieren. Het volk voelt zich verraden en bedrogen", aldus de voorzitter van de Green Party, John Gormley, in een persbericht. "We hebben een punt bereikt waarop de Ieren nood hebben aan politieke zekerheid (...) We denken dus dat het tijd is om verkiezingen te organiseren in de tweede helft van januari 2011."

De Groenen beschikken over zes zetels in het Ierse parlement en zijn dus noodzakelijk voor een parlementaire meerderheid: de coalitie beschikt slechts over drie zetels op overschot.

De Europese Unie en het IMF zetten zondagavond het licht op groen voor een financieel steunpakket aan Ierland. Het land zou mogelijk tot 90 miljard euro steun krijgen, waarmee het het tweede lid van de eurozone zou worden - na Griekenland - dat een beroep moet doen op internationale steun.

(VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud