Advertentie

IJslandse bevolking stemt voor grondwetswijziging

De inwoners van IJsland hebben gisteren per referendum gestemd vóór een aanpassing van de grondwet. Uit de eerste resultaten blijkt zondag dat 66 procent van de IJslanders zich uitspreekt voor een grondwetswijziging, zo meldt omroep RUV. De uitslag van de volksraadpleging is niet bindend.

De voorlopige cijfers kwamen tot stand op basis van 88.000 getelde stemmen. Vermoed wordt dat ongeveer 50 procent van de 237.000 kiesgerechtigden een stem heeft uitgebracht.

De kiezers moesten zes vragen beantwoorden met ja of nee. Zo zouden ze zich, op basis van de voorlopige resultaten, hebben uitgesproken voor het gemeenschappelijk maken van de natuurlijke hulpbronnen in het land.

De vragen werden overigens opgesteld door een grondwettelijk comité dat bestond uit 25 burgers, die bij het uitvoeren van hun opdracht een beroep deden op de ideeën van de IJslandse bevolking. Het comité maakte daarvoor onder meer gebruik van de sociaalnetwerksites Facebook en Twitter, wat sommige media ertoe aanzette om te spreken over de eerste "gecrowdsourcete grondwet".

Het proces dat tot de wijziging van de grondwet moest leiden, werd opgestart in 2008, toen er vanwege de financieel penibele situatie van het eiland een grote vraag was naar hervormingen.

Of het IJslandse parlement de grondwetswijziging ook zal doorvoeren, is nog niet duidelijk. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud