India en Pakistan voeren gesprekken om spanningen over Kasjmir te verminderen

De Indiase en de Pakistaanse legertop hebben woensdag telefonisch contact met elkaar opgenomen, in een poging om de spanning tussen de twee landen weer te laten afnemen. De gemoederen tussen beide landen raakten verhit door enkele gevechten in de grensregio Kasjmir.

India meldde dinsdag dat het Pakistaanse leger vijf Indiase soldaten had omgebracht die aan het patrouilleren waren aan de Indiase kant van de LoC. Dat is de bestandslijn die de de facto grens tussen de door India en Pakistan bestuurde delen van Kasjmir aangeeft. Islamabad ontkent echter iedere betrokkenheid bij die aanval.

Islamabad zegt dan weer dat Indiase soldaten woensdag de bestandslijn zijn overgestoken. Ze beschoten in Pandu ook Pakistaanse soldaten, twee van hen raakten daarbij gewond, aldus Pakistan.

Een Pakistaanse legerofficier zegt nu dat beide landen via een soort van "rode telefoon" woensdag contact hebben gezocht met elkaar. De twee kernmachten hopen op die manier de lont uit het kruitvat te trekken.

Pakistan en India menen allebei aanspraak te maken op de regio Kasjmir. Sinds hun onafhankelijkheid in 1947 hebben ze al twee oorlogen gevoerd over het gebied. In 2003 werd er een wapenstilstand gesloten, maar sinds een jaar neemt het aantal gewelddadige incidenten in Kasjmir weer toe. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud