Indonesië en Thailand herdenken slachtoffers van tsunami van 2004

Met gebeden en een minuut stilte hebben duizenden mensen in Indonesië en Thailand woensdag de slachtoffers van de vernietigende tsunami van 26 december 2004 herdacht. In de provincie Aceh op Sumatra kwamen de mensen aan een massagraf in Siron bijeen. "Na de tsunami hebben we Aceh verlaten", vertelde Mutmainah, die destijds vijf familieleden verloor. De zaak die haar gezin ooit in de hoofdstad Banda Aceh runde, begonnen ze later opnieuw in Medan.

Herdenkingsplechtigheden waren er ook in het tsunami-museum van Aceh en in de haven van het vissersdorp Krueng Raya.

Op het eiland Phuket in de Golf von Thailand baden boeddhisten, moslims en christenen op de achtste verjaardag van de ramp aan een gemeenschappelijk monument voor de slachtoffers in Mai Khao. "Ik hoop dat de ceremonie de nabestaanden moed geeft. Ze moeten weten dat we nog steeds aan de doden denken", zei een lokale leider, Wirat Makaew, bij het neerleggen van een krans. Aan het populaire strand van Patong worden 's avonds kaarsen aangestoken om de slachtoffers te gedenken.

Bij de tsunami op tweede kerstdag 2004 kwamen aan de Indische oceaan meer dan 230.000 mensen om het leven, onder wie ook tien Belgen. Reusachtige vloedgolven verwoestten de kusten in luttele uren tijd. De oorzaak was een zware aardbeving met een kracht van 9,1 voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Alleen al in de provincie Aceh in het noorden van Sumatra vielen ongeveer 170.000 doden. In Thailand kostte de natuurramp zowat 8.000 mensen het leven. (LAKRUWAN WANNIARACHCHI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud