Indonesische president Yudhoyono in eerste ronde herkozen

De zittende Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono is woensdag met sprekend gemak voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar verkozen. Volgens schattingen uitgaande van de reeds getelde stemmen haalt de ex-generaal 58,6 tot 60,1 procent van de stemmen, waardoor een tweede stemronde overbodig is geworden. Zijn uitdagers, ex-presidente Megawati Sukarnoputri en huidig vicepresident Jusuf Kalla, stranden respectievelijk op ongeveer 26 en ergens tussen 12 en 15 procent.

Yudhoyono's zege staat aldus vast dagen voordat de eerste officiële resultaten bekendgemaakt worden. Het resultaat van woensdag stemt overeen met de belangrijkste peilingen van voor de stembusgang.

Om in de eerste ronde verkozen te worden, moet een kandidaat op nationaal vlak meer dan de helft van de stemmen halen, maar ook minstens 20 procent van de stemmen in de meerderheid van de provincies.

Yudhoyono, kortweg SBY genoemd, geldt als een vastberaden bestrijder van de corruptie. In zijn voordeel speelde ook dat hij het meest bevolkte moslimland ter wereld relatief onbeschadigd door het globale economische stormweer heeft geloodst. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud