Advertentie

Internationaal onderzoek brengt Saakasjvili in verlegenheid

Een internationale onderzoekscommissie in opdracht van de Europese Unie (EU) heeft nieuwe aanwijzingen dat de 'Kaukasus-oorlog' van augustus vorig jaar wel degelijk begonnen is door Micheil Saakasjvili en niet, zoals de Georgische president blijft beweren, het resultaat was van een "Russische agressie". Dat meldt zaterdag de online-dienst van het Duitse weekblad Der Spiegel.

De onderzoekers concentreren zich op uitspraken van de Georgische staatsleiding in de eerste dagen van de oorlog. Een sleutelrol daarin is weggelegd voor de op tv-beelden vastgelegde uitlatingen van de Georgische generaal Mamoeka Koerasjvili, die op 7 augustus verkondigde dat zijn land had besloten "in het gehele land de grondwettelijke orde te herstellen". In de nacht van 7 op 8 augustus begonnen de Georgische troepen met een 'shock and awe'-offensief dat in het bijzonder de burgerbevolking van de Zuid-Ossetische hoofdstad Tschinvali trof.

Dagelijks Bevel Nummer 2 van diezelfde dag bevat de exact identieke bewoordingen. Dat "bevel" kwam ook de Russische geheime dienst in handen, en Moskou heeft dit order aan de commissie bezorgd, aldus Der Spiegel. Georgië weigert het document aan de commissie over te dragen, omdat het volgens Tbilisi "staatsgeheimen" bevat. Als de authenticiteit van dat bericht wordt bevestigd, staat vast dat Saakasjvili heft gelogen, stelt het blad. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud