Internationale experten roepen Obama op te onderhandelen met taliban

Een twintigtal internationale Afghanistanexperten hebben zaterdag de Amerikaanse president Barack Obama opgeroepen zijn strategie in het land te veranderen en te gaan onderhandelen met de taliban. Volgens de experten maken de militaire offensieven de toestand enkel erger.

De brief gaat uit van 23 onderzoekers, journalisten en voorzitters van ngo's en werd zaterdag gepubliceerd. Het document komt er enkele dagen na een publicatie van het Witte Huis met een evaluatie over de strategie in Afghanistan.

De auteurs roepen Obama op tot een radicale verandering van strategie. De operaties in het zuiden "zorgen enkel voor een lokale en tijdelijke symptoombehandeling, maar verzorgen de ziekte zelf niet", zeggen ze. Ze benadrukken dat een militaire oplossing niet realistisch is, gezien de actieve steun van Pakistan aan de taliban.

De enige oplossing is "onderhandelen om tot een akkoord te komen" met de commandanten van de taliban. Ze roepen Obama op daarmee niet te talmen aangezien de taliban "volgend jaar nog sterker zal zijn". (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud