Inwoners van Kirgizstan naar de stembus

In de vroegere Sovjetstaat Kirgizstan kiezen de inwoners vandaag/zondag een nieuw parlement. Volgens president Koermanbek Bakijev moet dit het land stabiliseren. De oppositie vreest voor onregelmatigheden en is niet te spreken over pressie na een campagne die zich door politieke intriges kenmerkte.

De stembusgang is een gevolg van een grondwetsherziening in oktober die volgens de machthebbers een einde moet maken aan een bijna drie jaar durend conflict tussen president en parlement, verhevigd door meerdere manifestatiegolven.

Twaalf partijen dingen naar de gunst van de kiezer. Terwijl de oppositie in verspreide slagorde is, hebben de propresidentiële krachten zich verenigd in de beweging Ak-Jol.

Enkele uren voor het opengaan van de stembureau's is Omoerbek Babanov, leider van de sociaaldemocratische oppositiepartij PSDK, van de lijst geschrapt met als officieel motief dat hij een Kazachstaan zou zijn en geen Kirgizstaan.

De oppositie vreest voorts dat de restrictieve kieswet een parlement zal opleveren dat onder controle zal staan van de Ak-Jol.

Het zijn de eerste verkiezingen sinds de vervalste stembusgang die in maart 2005 een revolutie heeft ontketend waardoor Bakijev aan de macht kon komen. (LOR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud