Iraakse grenswachten spreken van bloedbad bij overname Syrische grensposten

Iraakse grenswachten zeggen dat bij de overname van de grensovergangen tussen Irak en Syrië door Syrische rebellen 22 Syrische soldaten terechtgesteld zijn. Ook zouden ze een Syrische legerbevelhebber zijn armen en benen afgesneden hebben. Dat zegt de Iraakse viceminister van Binnenlandse Zaken Adnan al-Assadi aan persagentschap AFP.

De grenswachten vertelden dat ze Syrische rebellen de controle over een grenspost zagen overnemen, waarbij een kolonel van het Syrische leger werd gevangen genomen. Daarna zouden zijn armen en benen afgesneden zijn.

Het Vrije Syrische Leger (FSA) "heeft 22 soldaten van het Syrische leger voor de ogen van de Iraakse soldaten terechtgesteld", aldus nog Adnan al-Assadi. Zijn uitspraken konden evenwel nog niet door een onafhankelijke bron bevestigd worden. "Als deze situatie aanhoudt, gaan we de grens met Syrië sluiten", aldus nog de viceminister.

In de loop van donderdag vluchtten "verschillende duizenden" Iraakse gezinnen uit Syrië, conform aan de oproep die de Iraakse overheid dinsdag lanceerde. Bagdad betreurt dat Irakezen het slachtoffer zijn van "het toenemend geweld". Een verantwoordelijke van de Iraakse veiligheidstroepen aan de grenspost van Al-Walid bevestigde dat de Irakezen die de grens opnieuw oversteken, "geslagen, aangevallen en gedwongen zijn om Syrië te verlaten".

Eerder werd bericht dat de Syrische rebellen belangrijke grensposten aan Irak en Turkije ingenomen hadden. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud