Iraakse regering wil Baathisten opnieuw aan boord

De Iraakse regering gaat later deze maand aan tafel zitten met voormalige Baathisten om de deelname van de gewezen Iraakse eenheidspartij aan het politieke proces in Irak te bespreken. Dat heeft de Iraakse minister van Nationale Verzoening, Akram al-Hakim, zondag aan de Egyptische staatskrant al-Sabah gezegd. Na de Anglo-Amerikaanse invasie van het land besloot de Amerikaanse bezetter het land te "debaathiseren" en werd de partij van wijlen president-dictator Saddam Hoessein buiten de wet gesteld.

Al-Hakim onderneemt momenteel een rondreis door verscheidene Arabische landen. Aan de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken vertrouwde hij toe dat het zijn bedoeling is oppositiegroepen bij de nationale politiek te betrekken. "Deelname van alle vertegenwoordigers van het Iraakse volk is cruciaal", in het bijzonder in het vooruitzicht van de op stapel staande parlementsverkiezingen.

De Baathpartij regeerde over Irak van 1968 tot de val van Saddam, in 2003. De partij wordt genocidecampagnes tegen de Koerden in het noorden en de sjiieten in het zuiden aangewreven.

De minister benadrukte dat hij enkel ontmoetingen zal hebben met "gematigde" oppositieleden en niet met mensen die persoonlijk van misdaden worden beschuldigd. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud