Iraakse regering wil immuniteit private beveiligingsfirma's opheffen

De Iraakse regering heeft dinsdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat de immuniteit van buitenlandse private beveiligingsfirma's in het land opheft. Dat heeft regeringswoordvoerder Ali Debbagh gemeld. Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan het parlement.

De immuniteit voor buitenlandse beveiligingsfirma's was nog een maatregel die was ingevoerd door de Voorlopige Autoriteit van de Coalitie (CPA) in 2004.

De beslissing van de Iraakse regering volgt na een reeks incidenten waarbij buitenlandse private veiligheidsfirma's in opspraak kwamen, onder meer het Amerikaanse bedrijf Blackwater dat instaat voor de bescherming van Amerikaanse diplomaten in Irak.

Op 16 september opende een konvooi van Blackwater het vuur in een wijk van Bagdad en doodde daarbij 17 burgers, zo bleek uit een Iraaks onderzoek. Blackwater stelde uit wettelijke zelfverdediging te hebben gehandeld, maar Bagdad sprak van een "opzettelijke misdaad".

Drie weken later werden in Bagdad twee Irakezen gedood door agenten van een konvooi van de Unity Ressources Group (URG), een Australisch bedrijf dat Amerikaanse ngo's in Irak escorteert.

Bij een meer recent voorval nabij Kirkoek raakten drie mensen gewond toen een konvooi van het Britse Erinys, dat ingenieurs van het Amerikaanse leger begeleidde, het vuur opende op een auto. (HOA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud