Advertentie
Advertentie

Iraanse leider sceptisch over rechtstreekse nucleaire onderhandelingen met VS

De Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei staat sceptisch tegenover rechtstreekse nucleaire onderhandelingen met "aartsvijand" de Verenigde Staten. "Ze (VS) richten hun wapens op ons en willen dan onderhandelen, wat voor nut heeft dat nu", zei Khamenei vandaag volgens het persbureau Mehr.

Het Iraanse volk zal zich door dergelijke voorstellen "niet van de wijs laten brengen", zegt de Iraanse leider. Omdat de Amerikaanse politiek in het Midden-Oosten mislukt is, wil Washington nu onderhandelen met Iran, "om uit het dilemma te geraken", meent de ayatollah. "Iedereen die zich daarover verheugt, is naïef", zei Khamenei, die volgens de grondwet het laatste woord heeft in alle politieke belangen.

Zowel de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad als zijn minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi hebben hun voorzichtige bereidheid op het voorstel van de Amerikaanse vice-president Joe Biden voor directe gesprekken bekendgemaakt. Daarbij zou het in de eerste plaats om het omstreden Iraanse atoomprogramma gaan. Iran wil in het nucleair geschil niet van zijn rechten afwijken, maar is in wezen tot toegevingen bereid, voornamelijk wegens de effecten van de Amerikaanse en EU-sancties, die het land in een economische crisis hebben gestort. (HO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud