Irak controleert nu Basra

Tijdens een ceremonie heeft het Britse leger zondag formeel het militaire gezag over de zuidelijke provincie Basra overgedragen aan de Iraakse autoriteiten. De Britten controleerden het gebied sinds de invasie in maart 2003.

Op de luchthaven van de provinciehoofdstad, in bijzij van de Britse minister van buitenlandse zaken David Miliband, werd een document over de overdracht van de controle getekend.

De Iraakse autoriteiten zijn nu zelf verantwoordelijk voor handhaving van de orde en openbare veiligheid in de olierijke provincie Basra. Bagdad is nu in de helft van de 18 provincies weer de baas.

Miliband gewaagde van een "grote vooruitgang" en een "symbool van de stijgende capaciteit van de Iraakse veiligheidstroepen". "Ik wil dat de Iraki's weten dat wij toegewijde vrienden blijven", zei hij ook.

Met de overdracht komt de definitieve aftocht van Groot-Brittanniƫ uit Irak weer een stap dichterbij. Vlak na het verdrijven van Saddam Hoessein had het land 40.000 militairen in Irak, komend voorjaar nog maar 2.000.

De oorlog in Irak heeft meer dan 170 Britse soldaten van het leven benomen. (LOR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud