Iran laat vijf gearresteerde Britse zeilers vrij

Iran heeft "enkele uren geleden" de vijf Britse zeilers vrijgelaten die vorige woensdag 25 november gearresteerd werden door de Iraanse marine in de Golf. Dat meldt het agentschap Fars woensdagochtend op basis van verklaringen van de Revolutionaire Garde.

De inspanningen om de vijf Britse zeiler vrij te krijgen draaiden dinsdag nog op volle toeren. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband had het over "een confrontatie, geen ruzie" met Iran.

Volgens Iran waren de Britten illegaal Iran binnengedrongen. De zeilers waren met hun boot tijdens een regatta op weg van Bahrein naar Dubai, toen ze door de Iraanse marine vorige woensdag werden gepraaid. Het jacht "Kingdom Of Bahrain" was volgens het ministerie mogelijk "onopzettelijk" in Iraanse wateren geraakt. De organisatoren van de zeilrace "Dubai-Muscat Offshore Race" verklaarden op de BBC dat de boot mogelijk wegens problemen aan de schroef uit koers was geraakt. De meeste zeilers zijn tussen de 20 en 30 jaar oud.

Bahrein en Dubai liggen net zoals Iran aan de Perzische Golf. In die wateren hebben de Britten al herhaaldelijk slechte ervaringen gehad. In maart 2007 werden 15 Britse soldaten opgepakt, omdat ze blijkbaar in Iraans gebied waren geraakt. Die zaak zorgde voor de diplomatieke rel. (AVB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud