Iran: vijf doden en 300 arrestaties na protesten in Teheran

Bij de protesten in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn in totaal vijf mensen om het leven gekomen, na schermutselingen tussen de manifestanten en de ordetroepen. Dat meldt het Iraanse persbureau Irna, op basis van een persbericht van de politie.

De slachtoffers lieten het leven "onder verdachte omstandigheden en specialisten proberen de daders van deze incidenten te identificeren", vermeldt het persbericht van de politie nog.

Even voordien had de adjunct-chef van de Iraanse politie Ahmad Reza Radan nog melding gemaakt van vier slachtoffers, waaronder één verdacht geval.

Hij ontkende dat de doden het gevolg waren van het optreden van de oproerpolitie. "Eén (van de slachtoffers) stierf door van een brug te vallen, twee anderen in een auto-ongeval en één werd gedood door een kogel", verklaarde Radan voor de televisie. "Aangezien de politie geen vuurwapen heeft gebruikt, is dit overlijden verdacht en wordt er een onderzoek naar gevoerd", voegde hij er nog aan toe.

Daarnaast meldde Radan nog dat "meer dan 300 personen werden opgepakt" tijdens de manifestatie van zondag. De gearresteerde actievoerders zouden "voor het gerecht worden gebracht".

Op verschillende websites van de Iraanse oppositie wordt melding gemaakt van minstens vijf gedode actievoerders, waarvan er enkelen door kogels om het leven kwamen. Een van hen is de neef van oppositieleider Mir Hossein Moussavi. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud