Iran zegt performant wapen voor uitschakelen schepen te hebben getest

Iran heeft maandag bekendgemaakt een nieuw wapen van eigen makelij voor het uitschakelen van schepen te hebben getest met een reikwijdte van meer dan 300 kilometer, wat meer is dan de meest moderne concurrerende wapens in de westerse arsenalen.

"Geen enkel vijandelijk schip kan aan het wapen ontsnappen in een straal van meer dan 300 kilometer vanaf de Iraanse grenzen", zei generaal Mohammed Ali Jafari, de bevelhebber van de Revolutionaire Garde, een elite-eenheid van het Iraanse leger. Hij voegde eraan toe dat het nieuwe wapen alleen maar Iraanse technologie bevat die nog door geen enkel ander land is gebruikt.

De door de bevelhebber vermelde reikwijdte is veel hoger dan die van de meest performante wapens die westerse mogendheden voor oorlogsvoering op zee inzetten.

Zo zegt Boeing dat zijn Harpoon een actieradius van 270 kilometer heeft, terwijl de laatste, nog in ontwikkeling zijnde, versie van de Europese Exocet 180 kilometer haalt.

Iran stuurt geregeld verklaringen de wereld in omtrent zijn productie van spitstechnologische wapens, maar westerse militaire deskundigen hechten daar in het algemeen weinig geloof aan. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud