Advertentie

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is een dolfijn

De snelheid en behendigheid waarmee dolfijnen door het water klieven, is al lang één van de raadsels van de natuur. Dat mysterie is nu evenwel opgelost, zo schrijft The Sunday Times. De dieren danken die kwaliteiten aan hun "flippers", die ze net zo gebruiken als de "deltavleugels" van een straaljager.

Dolfijnen, zo ontdekten onderzoekers aan de West Chester-universiteit in de Amerikaanse staat Pennsylvania, gebruiken de vorm van die "flippers" om naar boven te zwemmen en tegelijkertijd de druk van het water zo klein mogelijk te houden. Dat lijkt sterk op de manier waarop vliegtuigen dankzij hun vleugelkleppen de lucht ingaan. Daarnaast kan de dolfijn door minuscule bewegingen van die flippers van richting veranderen, wat zijn wendbaarheid verklaart.

Volgens onderzoeksleider Frank Fish, die samenwerkte met andere vorsers en met de Amerikaanse marineacademie, is dat de reden waarom sommige dolfijnsoorten snelheden halen van meer dan 30 kilometer per uur. In theorie zou het water bij dergelijke snelheden namelijk voor zoveel wrijving moeten zorgen dat het dier wordt afgeremd. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud