Israël biedt Turkije officieel verontschuldigingen aan

Israël heeft woensdag zijn officiële verontschuldigingen aan Turkije aangeboden voor de behandeling van zijn ambassadeur tijdens zijn convocatie maandag. Dat melden de diensten van de Israëlische premier, die stellen te hopen dat excuses een einde maken aan de recente spanningen.

"Premier Benjamin Netanyahu en de minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman coördineerden de verontschuldigingsbrief die verstuurd werd door de viceminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon naar de Turkse ambassadeur. Ze hopen dat met het schrijven een einde komt aan de zaak", zo melden de diensten van Netanyahu in een communiqué.

De Turkse ambassadeur werd maandag voor fotografen en cameramensen vernederd door Ayalon als teken van protest tegen het uitzenden op een Turkse privézender van een serie die door Israël als antisemitisch wordt beschouwd. Ayalon weigerde hem de hand te schudden, dwong hem lang te wachten in een gang en verplichtte hem ten slotte lager te zitten dan de andere gesprekspartners.

Turkije dreigde er woensdag mee zijn ambassadeur uit Israël terug te roepen, als Israël voor donderdag geen degelijke excuses aanbood.

De Turkse Premier Recep Tayyip Erdogan verklaarde woensdagavond overigens nota te hebben genomen van de verontschuldigingen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud