Israël maakt principes akkoord met Palestijnen bekend

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de principes naar voor geschoven voor een vredesakkoord met de Palestijnen. De erkenning van Israël als Joodse staat is daarbij het belangrijkste. Op 2 september starten beide partijen opnieuw de rechtstreekse dialoog op in Washington.

"Het eerste principe is de erkenning van Israël als de staat van het Joodse volk", verklaarde Netanyahu na de wekelijkse bijeenkomst van de regering. Daarmee maakt hij duidelijk dat de Palestijnen niet te veel moeten verwachten van een mogelijk recht op terugkeer van de Palestijnen die hun land zijn ontvlucht na 1948.

Ten tweede moeten er concrete veiligheidsmaatregelen komen om te vermijden dat de Westelijke Jordaanoever een tweede Gaza wordt.

De Israëlische eerste minister drukte zondag nogmaals zijn vertrouwen in een goede afloop van de vredesdialoog uit. "Als de Palestijnen de onderhandelingen even ernstig nemen als wij, ben ik ervan overtuigd dat we een oplossing kunnen vinden die veiligheid en stabiliteit brengt voor beide volkeren", aldus Netanyahu.

In september starten beide partijen opnieuw de rechtstreekse dialoog op. Op 1 september hebben ze een diner met de Amerikaanse president Barack Obama en een dag later gaan ze aan de slag. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud