Israël oefent druk uit op zieke Palestijnen

De Israëlische inlichtingendienst oefent druk uit op zieke Palestijnen die voor verzorging vanuit Gaza naar Israël komen, om informatie van hen los te krijgen. Dat meldt de Israëlische organisatie Artsen voor Mensenrechten maandag.

Palestijnse patiënten zijn "een belangrijk en gemakkelijk doelwit geworden voor de inlichtingendiensten", aldus de ngo.

De ngo citeert elf getuigenverklaringen die onder ede zijn afgelegd. De Palestijnse zieken vertellen hoe ze in Erez, de grenspost tussen de Gazastrook en Israël, naar ondergrondse kamers werden gebracht en daar urenlang werden verhoord over hun familie en buren.

Een bejaarde man getuigt dat de Israëlische veiligheidsagenten tegen hem zeiden: "Je hebt kanker. Die zal snel je hersenen bereiken als je ons niet helpt". Na een ondervraging van acht uur kreeg de man toestemming Israël te betreden, maar door de vertraging kwam hij te laat voor zijn afspraak. Pas twee maanden later kreeg hij opnieuw toestemming om de Gazastrook te verlaten voor een bezoek aan het ziekenhuis.

Artsen voor Mensenrechten noemt de methode een schending van het internationaal recht en meer specifiek van de vierde Geneefse Conventie, die expliciet verbiedt druk uit te oefenen op burgers om informatie te verkrijgen.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud