Israël stopt regeringssteun voor illegale nederzettingen

Na de toenemende gewelddadigheden van radicale joodse kolonisten tegen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever heeft de Israëlische regering beslist de staatssteun voor niet toegelaten nederzettingen stop te zetten. De beslissing van het kabinet zondagavond gaat zowel over financiële hulp als over infrastructuurprojecten.

De afgelopen tijd was het herhaaldelijk tot aanvallen gekomen van radicale kolonisten op Palestijnen bij de olijvenoogst. Bij de ontruiming van een illegale joodse nederzetting werden bovendien Israëlische veiligheidstroepen door woedende kolonisten verwond.

"De grote meerderheid van de bewoners op de Westelijke Jordaanoever woont daar legaal", zei premier Ehud Olmert tijdens de kabinetszitting. Maar er is een "niet onaanzienlijke groep", die door haar gedrag recht en orde bedreigt.

Volgens de Israëlische Vrede Nu-beweging wonen op de Westelijke Jordaanoever meer dan 260.000 joodse kolonisten in 121 door de Israëlische regering toegelaten nederzettingen. Bovendien zijn er nog eens 100 niet toegelaten buitenposten. Volgens schattingen wonen 200.000 joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud