Israëlisch leger ontkent raketinslag in omgeving van Tel Aviv

De Israëlische strijdkrachten hebben berichten over de inslag van een raket in de grote omgeving van Tel Aviv ontkend. Eerder was voor het eerst sinds de Golfoorlog in 1991 luchtalarm gegeven in Tel Aviv. Tegelijkertijd was het doffe geluid van een explosie te horen. In de Gazastrook eiste de gewapende arm van de daar heersende Hamas, de Qassam Brigades, de verantwoordelijkheid voor een raketaanval op Tel Aviv op. Twee raketten van het Iraanse type Fadshr-5 waren bij Rishon Lezion en in Jaffa ingeslagen, aldus een mededeling van de organisatie wier commandant gisteren bij een doelgerichte aanval van Israël werd gedood.

Een half uur voor het luchtalarm in Tel Aviv had het Israëlische leger de inslag van een raket uit Gaza slechts enkele kilometer van de stad aan de Middellandse Zee op een braakliggend terrein bij Rishon Lezion bevestigd. Of een tweede raket door de Israëlische raketafweer in de lucht kon vernietigd worden, kon de woordvoerster niet zeggen. In Tel Aviv viel tijdelijk het telefoonnet uit. Op televisie was te zien hoe het verkeer deels tot stilstand kwam en mensen uit zelfbehoud op de grond gingen liggen. De bevolking in de ruime omgeving van Tel Aviv waanden zich tot nog toe op veilige afstand van het al jaren aanslepende strijdtoneel tussen het Israëlische leger en militante Palestijnen in de Gazastrook. De raketten vlogen nooit verder dan 30 kilometer. Tel Aviv ligt ongeveer 60 kilometer ver. Volgens nieuwe cijfers van de Israëlische strijdkrachten werden sinds het begin van operatie Defensie Pijler gisteren 250 doelwitten in de Gazastrook aangevallen. Daarbij kwamen minstens 15 mensen om en werden er meer dan 150 verwond. In dezelfde periode werden vanuit de Gazastrook 274 raketten op Israël afgevuurd. Daarbij stierven drie

mensen en raakten minstens twaalf anderen gewond. Inmiddels heeft de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, vandaag de oproeping van 30.000 reservisten goedgekeurd, die ten allen tijde kunnen gemobiliseerd worden. (DLA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud