Israëlische raid viseerde Syrische kernreactor in aanbouw

De Israëlische raid in Syrië begin september viseerde een kernreactor in aanbouw en gemodelleerd op een Noord-Koreaanse kerncentrale, zo heeft The New York Times zondag op zijn website bericht.

De bouw van de installatie was volgens de krant minder vergevorderd dan de reactor van Osirak in Irak, die in 1981 door Israël werd aangevallen. Het zou nog jaren duren eer de Syriërs een atoombom zouden kunnen ontwikkelen.

Op gezag van Amerikaanse en buitenlandse functionarissen die toegang hadden tot rapporten van de geheime diensten, schreef The New York Times dat Israël met de raid van 6 september heeft willen aantonen dat het vastberaden elk nucleair project in een buurland de kop wil indrukken.

Nog volgens de krant is de Amerikaanse regering verdeeld omtrent de opportuniteit van de actie, die volgens sommige functionarissen voorbarig was.

Het Israëlische leger heeft op 2 oktober bevestigd dat het een raid heeft uitgevoerd, zonder het doelwit te verduidelijken. Volgens de Syrische president Basjar al-Assad viel de luchtmacht van de Joodse staat een in onbruik geraakt militair gebouw aan. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud