ISS : Commerciele Dragon is reeds de derde capsule van die naam

Het is reeds de derde capsule met de naam Dragon die succesvol met een Falcon-9 raket van SpaceX is gelanceerd.

De allereerste missie was een suborbitale vlucht, gevolgd door de succesvolle testmissie naar en van het ISS eerder dit jaar.

De NASA heeft met de private raketbouwer een contract van 1,6 miljard dollar afgesloten voor twaalf bevoorradingsvluchten van de onbemande Dragon naar het ISS.

Na het op stal zetten van de spaceshuttles beschikt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA niet meer zelf over bemand en onbemand vervoer naar en van het ISS.

Gezagvoerster Sunita Williams van het ISS en de Japanner Ako Hoshide moeten de capsule woensdag om 13.22 uur Belgische tijd met de Canadarm-2 vastgrijpen om ze aan de Harmony vast te klinken, aldus de NASA. De Dragon blijft dan 18 dagen aan de spacemeccano hangen, om bij de terugkeer in de Stille Oceaan te ploffen ter hoogte van de kusten van Californië.

Op termijn wil SpaceX de Dragon net als de Russische Sojoez ook op land laten landen.

De nuttige lading bij de heenreis weegt 450 kilo. De vracht bestaat onder meer uit wetenschappelijke experimenten, voedsel (waaronder vanille-ijsjes met chocolade als "bonus" voor de bemanning), kleding en reserve-onderdelen. Tijdens de terugreis vervoert de Dragon zowat 800 kilo vracht. Daar zijn voor het eerst diepgevroren onderzoeksstalen (zoals bloed en urine) bij, wat de wetenschappelijke gemeenschap "geweldig van pas komt", aldus de NASA. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud