Italiaanse ex-premier tot vier jaar cel veroordeeld wegens belastingontduiking

Een rechtbank in Milaan heeft vandaag in het proces-Mediaset rond fiscale fraude en zwart geld de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi tot vier jaar cel veroordeeld. De mediamagnaat mag ook drie jaar geen openbaar mandaat meer opnemen.

Het al zes jaar geleden begonnen en herhaaldelijk onderbroken proces draaide rond onregelmatigheden bij het reilen en zeilen van de groep Mediaset van de mediamagnaat.

De rechter volgde het betoog van openbaar aanklager Fabio De Pasquale. Die had aangevoerd dat Berlusconi in de jaren negentig de prijzen voor de distributie van films, aangekocht door offshorebedrijven die hem toebehoorden, artificieel heeft opgeblazen bij de verkoop aan zijn audiovisueeel imperium Mediaset. Zo kon voor 14 miljard euro belastingen worden ontdoken, en zwarte kassen in het buitenland aangelegd.

Het Openbaar Ministerie had drie jaar en acht maanden cel voor Berlusconi gevorderd, alsmede celstraffen voor tien andere beklaagden. Van die anderen is voorzitter Fedele Confalonieri van Mediaset vrijgesproken. Net zoals in andere processen heeft Il Cavaliere zijn onschuld staande gehouden.

Als hij - wellicht - in beroep gaat, moet de vroegere regeringsleider waarschijnlijk niet de gevangenis in gaan. Naast zijn leeftijd is er kans op overschrijding van de verjaringstermijn die Berlusconi tijdens zijn ambtsperiode heeft laten inkorten. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud